Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu popularnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu posiadają włoskie specjały. Co lubią jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza asocjuje się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.
Wspaniała serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu definiowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co właściwie kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie urozmaicona. Poświęcić wolno jej naprawdę długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że olśni ono głębią smaku oraz aromatu.