Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności oraz bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, który będzie nie tylko niskokaloryczny, ale również wspaniale wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Ogromną renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pomocniczym orzeźwieniem w upalne dni.

Kulki lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim i dobrym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z stosowną porcją właściwej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z akcesoryjną dawką malin bądź jakimś ciekawym sosem owocowym. To doskonała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, wypada tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Pomocniczym walorem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być na wskroś zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za autentycznymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Kapitalnie smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu